Zimowy grzaniec. Jak zrobić grzane wino?

Grzane wino to idealny napój na jesienne i zimowe wieczory. Jego aromat i niezwykle intensywny smak uwielbiają ludzie na całym świecie. Każdy ma swój przepis na ulubione grzane wino, ale dziś podrzucimy wam garść cennych porad, które dotyczą tego wyśmienitego trunku!
Jakie wino wybrać?
Nie każde wino nadaje się do podgrzewania, głównie z uwagi na swoją gęstość. Trunek do grzańca powinien być gęsty i cierpki, dlatego najlepiej wybrać czerwone wino półsłodkie lub półwytrawne. Dlaczego nie słodkie? Ponieważ grzaniec dla zasady powinien zawierać miód, który dodatkowo dodaje trunkowi słodyczy. Jeśli podgrzejemy słodkie wino i dodamy miód, może okazać się ono niemożliwe do wypicia. Wytrawne wino z kolei potrzebowałoby naprawdę dużo miodu do smaku, ponieważ podgrzane nie smakowałoby zbyt dobrze. Trzeba pamiętać, że temperatura uwydatnia walory smakowe trunków, dlatego tak ważne jest, aby odpowiednio je dobrać.
Najważniejsze dodatki
Grzaniec to nie tylko gorące wino, ale również szereg różnego rodzaju dodatków i przypraw, którym zawdzięczamy charakterystyczny smak napoju. Wiele osób decyduje się po prostu na dodanie do mikstury specjalnej przyprawy do grzańca, która pod wpływem temperatury rozpuszcza się i nadaje trunkowi charakterystycznych walorów smakowych i zapachowych. Jeśli jednak jesteś tradycjonalistą, zrezygnuj z niej na rzecz dodatków z prawdziwego zdarzenia. Co zatem warto wrzucić do garna z gotującym się winem? Przede wszystkim cytrusy: najlepiej cytrynę i pomarańczę pokrojone na plasterki. Niezbędne są również goździki, laska cynamonu, imbir i wspomniany wyżej miód. Kombinacja tych wszystkich produktów sprawi, że twój grzaniec będzie smakował jak marzenie!
Jak grzać wino?
Wiele osób zastanawia się, jak najlepiej grzać wino, aby uzyskać idealną konsystencję i smak. Zacznijmy od naczynia: wino powinno być podgrzewane w solidnym garnku, który jest odporny na zabarwienia, a jego uchwyty się nie nagrzewają (uniemożliwiłoby to przelanie wina do kieliszków). Najlepszym producentem takich naczyń jest według nas marka Zwieger. Garnki tej firmy to produkty niezwykle wytrzymałe i komfortowe w użytkowaniu. Kolejną kwestią jest konsystencja i moc trunku. Należy pamiętać, że temperatura wzmacnia pity alkohol. Z grzanym winem jest podobnie jak z piwem wypitym na Słońcu. Jeśli nie chcesz zbyt szybko poczuć zawrotu w głowie, dolej do grzańca wody. Najlepsza proporcja to pół na pół, ponieważ trunek i tak zgęstnieje w procesie podgrzewania.