Szkło barmańskie – czym kierować się przy wyborze?

Szkło barmańskie – czym kierować się przy wyborze?

Szkło barmańskie to nieodłączny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego czy domowego barku. Dzięki niemu serwowane drinki zyskają nowy charakter i zostaną docenione przez gości. Warto wiedzieć, jakiego rodzaju kieliszki najlepiej sprawdzą się do poszczególnych koktajli.

Dobrze dobrane szkło barmańskie

Szkło barmańskie to rozległa kategoria produktów, które mogą się różnić od siebie zarówno pojemnością, jak i kształtem. Ogrom szklanek i kieliszków dostępnych na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Poniższe porady znacząco ułatwią ich wybór i pozwolą zaopatrzyć się w niezbędny zestaw. Dlaczego jest to tak ważne? Odpowiednie szklanki dbają o estetykę napoju, sprawiając, że cieszy on oczy. To jednak nie wszystko. Dobrze dobrane szkło jest w stanie wydobyć unikalny smak i aromat trunku oraz ogrzać go lub schłodzić, potęgując doznania podczas degustacji.

Szkło barmańskie do czerwonego i białego wina

Szkło barmańskie służące do serwowania czerwonego i białego wina to must have w każdym domu czy barze. Są to bowiem trunki, po które sięgamy najczęściej podczas spotkań w gronie przyjaciół lub rodziny. Kieliszki do wina czerwonego posiadają dużą, wysoką, pękatą, zwężającą się ku górze czaszę w kształcie tulipana. Taka budowa sprawia, że powierzchnia alkoholu ma większy kontakt z powietrzem. Efekt – gładki, delikatniejszy, niezwykle aromatyczny w odbiorze trunek. Jeżeli chodzi o wino białe, podawać powinno się je w smukłym szkle z długą nóżką i czaszą z lekko rozchylającymi się ku górze krawędziami. Od tych wymienionych powyżej różni się ono tym, że jest mniejsze. Wynika to z tego, iż wino nie wymaga na swej powierzchni tak dużego kontaktu z powietrzem. To jednak nie wszystko. Mniejsza czasza chroni aromat alkoholu i wspomaga utrzymanie niskiej temperatury.

Szkło barmańskie do serwowania whisky

By wydobyć bogaty aromat niezwykle eleganckiego, luksusowego trunku, jakim jest whisky, należy się zaopatrzyć w odpowiednie szkło barmańskie. Do czynienia możemy mieć z różnymi rodzajami szklanek tego typu. Największą popularnością cieszą się te typu tumbler, a dokładnie highball oraz old fashioned. Dobrze nadają się one zarówno do picia czystego alkoholu, jak i sączenia rozmaitych trunków na bazie whisky. Są to szklanki z grubym, podwójnym dnem. Podczas degustacji whisky, najlepiej sprawdzi się szkło tulipanowe oraz tak zwane sniftery, czyli naczynia osadzone na nóżce i posiadające pękatą, wyprofilowaną, zwężającą się ku górze czaszę z pokrywką chroniącą przed uciekaniem aromatu.