Mały hotel profesjonalnie

Mały hotel profesjonalnie

Prowadzisz mały hotel i zastanawiasz się, co możesz zrobić lepiej, aby goście częściej do Ciebie wracali. Nie ma jednego sprawdzonego przepisu na sukces, ale są pewne standardy, które niewielkim kosztem mogą podnieść ocenę Twojego ośrodka.

Dobra kawa o poranku

Wiele osób decyduje się na rozpoczęcie dnia od kawy. To, jak ona będzie smakowała, wydaje się prozaiczne, ale może mieć wpływ na opinię o całym pobycie. Dlatego zrezygnuj z sypanki lub kawy rozpuszczalnej. Zainwestuj w ekspres do kawy do hotelu. Dzięki niemu goście będą mogli zamówić różne rodzaje kawy w idealnych proporcjach.

Możesz zdecydować się na ekspres do baru. Będzie on bardziej zaawansowany, a osoba z obsługi będzie mogła sama decydować o rodzaju kawy i proporcjach jej składników. Częściej wybieranym rozwiązaniem jest jednak ekspres na szwedzki stół, gdzie goście obsługują go samodzielnie. Na ekranie wybierają z dostępnych opcji i przygotowują swój napój.

Kuchnia przyjazna weganom

Coraz bardziej popularne stają się diety roślinne. Warto uwzględnić to w ofercie, aby goście o takich preferencjach nie musieli się głowić nad tym, skąd brać posiłki. Dodaj do menu wegetariańskie i wegańskie opcje i oznacz je, aby każdy mógł je łatwo odnaleźć. Wzbogać kuchenną ofertę o takie produkty, jak mleko ryżowe czy owsiane, albo potrawy z tofu. Weganie docenią to i będą polecać Twój hotel znajomym.

Zadbaj też o przeszkolenie obsługi. Każdy, kto wybiera dietę opartą o rośliny, doceni, że obsługa wie, czym się różni weganizm od wegetarianizmu, a także że ryba to też mięso. Zdjęcie mięsa z talerza nie jest dobrym rozwiązaniem, a wegańskich dań nie podajemy z sosem na bazie bulionu. Jeśli obsługa wie, a przynajmniej pyta o te rzeczy, to już ogromny plus. Podawaj jedzenie w naczyniach

Bądź eko

Ekologia jest w modzie i coraz więcej osób zwraca uwagę, jak przedsiębiorstwa podchodzą do sprawy ochrony środowiska. Pakujesz posiłki na wynos? Wybieraj pojemniki biodegradowalne. Zrezygnuj z plastiku. Koniecznie segreguj odpady i umożliwiaj to gościom. To małe rzeczy, ale budują ogólny wizerunek hotelu.

Jeśli chcesz pójść o krok dalej, postaraj się o odnawialne źródła energii. Możesz ubiegać się o dofinansowanie paneli fotowoltaicznych. Dobrym rozwiązaniem jest założenie przydomowej oczyszczalni ścieków. Wszystkie tego typu działania wpływają na wizerunek hotelu i jego ocenę przez klientów. Inwestuj w małe zmiany, a zobaczysz wyraźne efekty w postaci wracających gości i dużej ilości poleceń.