Jabłka, cynamon i co dalej? Inspiracje na nadziewane ciasta

Uwielbiam jabłka i cynamon - wyznanie kulinarne
Mam do Was małe wyznanie - bezwarunkowo uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem. To intensywne, ale nieprzytłaczające połączenie smaku i aromatu jest dla mnie wręcz uzależniające. Szczególnie, gdy zdecyduję się na stworzenie ciasta z tymi składnikami. Wtedy magia dzieje się naprawdę!
Przepisy na nadziewane ciasta - krok po kroku
Szarlotka w okrągłej formie to klasyka, ale zawsze warto poszukać czegoś nowego, nieprawdaż? Oto więc moje propozycje.
Nadziewane ciasto jabłkowe z cynamonem i orzechami
Ciasto francuskie z jabłkami i cynamonem
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 jabłka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka masła, 1 białko jajka do posmarowania.</li>
Kroki:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.</li>
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, podduś z miodem, cynamonem i masłem.</li>
Ciasto francuskie rozwałkuj i na środek nałóż ostudzone jabłka.</li>
>Sklęcaj brzegi ciasta ku środkowi, tworząc koszyk, posmaruj go białkiem jajka.</li>
Piecz około 20-25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.</li>
Podsumowanie i dodatkowe inspiracje - dalsza podróż w świat placków z jabłkami
Oba powyższe przepisy są doskonałym punktem wyjścia do kanonu ciast z jabłkami i cynamonem. Chcąc odmienić je, warto pomyśleć o dodaniu innych składników, które dobrze komponują się z jabłkami. Będzie to na przykład imbir, rum, goździki czy wręcz ser biały. A jeśli lubicie tradycyjne przepisy, zawsze warto wrócić do sprawdzonej szarlotki w okrągłej formie.