Gotowanie na indukcji - jak wybrać odpowiednie garnki?

Garnki to nieodłączny element każdej kuchni, ponieważ to w nich na co dzień powstają smaczne i apetyczne domowe potrawy. Dlatego tak bardzo jest ważne, aby były wykonane z jak najlepszy i najtrwalszych materiałów. Sprawdź, jakie garnki sprawdzą się na Twojej płycie indukcyjnej.
Na co zwrócić uwagę wybierając garnki na płytę indukcyjną?
Coraz wiele osób rezygnuje z kuchenek gazowych i zastępuje je płytami indukcyjnymi. Dlatego na rynku można spotkać garnki, które dedykowane są właśnie na indukcję. Tego typu urządzenie wykorzystuje pole elektromagnetyczne. Jednak, aby ten strumień mógł przenikać do garnka i tym samym podgrzewać jego zawartość, musi zostać wykonany ze specjalnego tworzywa. Garnki na płytę indukcyjną powinny być wykonane ze stali ferromagnetycznej. Dlatego podczas zakupów rondli warto sprawdzić, czy mają specjalne oznaczenie. Jest to niewielki znaczek, na którym widnieje tzw. pętelka albo szlaczek — symbol, który informuje, że produkty są przeznaczone na indukcje.
Jakie garnki sprawdzą się na płycie indukcyjnej?
Wybierając garnki na płytę indukcyjną, warto dokonać zakupu, który posłuży Ci na lata i sprawi, że będziesz mógł przygotowywać wiele pysznych potraw. Oczywiście najlepiej zdecydować na pełen komplet, posiadający różne rozmiary rondli. Zwieger garnki to świetna propozycja dla alergików, ponieważ nie posiadają żadnych związków chemicznych, które mógłby być szkodliwe dla zdrowia. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ich używać do zapiekania dań w piekarniku. Posiadają również specjalne, sylikonowe uchwyty, które zapobiegają poparzeniom. Są to garnki, w których można podsmażać, gotować, czy nawet zapiekać. Zapewniają zdrowsze gotowanie, ponieważ dają możliwość smażenia przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu lub nawet całkowitym jego braku. Są dodatkowo wygodne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Można ich z powodzeniem używać na kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej.
Z jakiego materiału wybierać garnki?
Najlepszym materiałem na garnki jest aluminium, które odporne jest na wszelkie odkształcenia, zmiany temperatury, czy częste używanie. Dlatego można mieć pewność, że rondle z tego tworzywa znacznie dłużej posłużą w kuchni. Naczynia bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu w krótkim czasie otrzymasz ciepły posiłek. Są dodatkowo niezwykle lekkie, dlatego bez najmniejszego problemu możesz je przenosić i przechowywać. Posiadają specjalną powłokę pomiędzy aluminium oraz daniem, dlatego są zdecydowanie bezpieczne dla zdrowia. Garnki wykonane z tego materiału zapewniają wysoką jakość, która sprawi, że już nigdy nie sięgniesz po nic innego.