Czar czarnych liści. Zaskakujące właściwości herbat liściastych

Odkryj nieznanego gościa w Twoim kubku
Nawet największym koneserom kawy może czasem zabraknąć na chwilę tego mocnego aromatu. W takich dniach z pomocą przychodzi herbata czarna liściasta. Czerpie ona swoją moc z głębi naturalnej rośliny Camelia sinensis, z której liści powstaje herbata. Paleniem ziarna kawowca możemy dodać pewnego charakteru naszej filiżance, podobne działanie ma ręczne zmiażdżenie liści herbaty. Wystawione w ten sposób na działanie powietrza, zaczynają fermentować, zyskując później na wagi dzięki czarnej barwie i ciemnoszaremu muśnięciu.
Czarna herbata pełna tajemnic
Kiedy już wprowadzisz herbaciany gościa do swej kuchni, pierwszym krokiem powinno być poznanie go bliżej. Czarna herbata liściasta ma wiele zdrowotnych korzyści, które warto poznać.
- Poprawia ogólną kondycję - to zasługa zawartych w niej antyoksydantów, które przeciwdziałają rozwojowi chorób serca oraz niektórych typów nowotworów.
- Zapobiega infekcjom - katechiny obecne w czarnej herbacie mają silne działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe.
- Reguluje poziom cholesterolu - regularne spożywanie tej herbaty może wpłynąć na obniżenie złego cholesterolu LDL.
Teraz, gdy już wiemy co skrywa w sobie ta herbata, przyszedł czas na przygotowanie jej w domowym zaciszu. Wystarczy na szklankę wrzątku użyć jednej łyżeczki liści, a następnie zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Czas parzenia powinien wynosić od 3 do 5 minut.
Zagłębiamy się w smaki
Mogłoby się wydawać, że herbata czarna liściasta nadaje się jedynie do picia. Nic bardziej mylnego! Dzięki swojemu wyrazistemu smaku, stanowi wspaniałe urozmaicenie obiadu, kolacji, czy nawet deseru.
Oto kilka propozycji na dania z tą niezwykłą herbatą:
- Marynata do mięsa - czarna herbata liściasta wraz z sosem sojowym i czosnkiem idealnie sprawdzi się jako marynata do kurczaka czy karkówki.
- Sos do sałatki - mocno zaparzona herbata, zmieszana z octem balsamicznym, oliwą i miodem stworzy niebanalny sos, który nada sałatce wyrazisty smak.
- Deser z herbatą - herbata czarna liściasta doskonale komponuje się z deserami, przede wszystkim z niewielką ilością miodu i owocami. Można ją dodać do ciasta albo wykorzystać jako składnik galaretki.
Herbata czarna liściasta, to niewątpliwie skarbnica różnych smaków. Stanowi idealną alternatywę dla kawy, a jej zdrowotne właściwości mogą skutecznie wspomóc nasz organizm. Dodatkowo, jest niezastąpionym składnikiem kuchni, nadając potrawom wyjątkowego charakteru. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć i odkryć wspaniałe korzyści płynące z jej spożycia.