Co jeść na diecie wegańskiej?

Weganie ze swojego jadłospisu eliminują mięso oraz wszystkie produkty odzwierzęce, takie jak jaja, mleko czy miód. Jednak nadal pozostaje wiele produktów, z których można przygotować pyszne i zdrowe posiłki. Co zatem jeść na diecie wegańskiej? Podpowiadamy!
Czym zastąpić mleko?
Mleko jest składnikiem wielu dań. Używa się go do różnego rodzaju wypieków, owsianek czy koktajli. Weganie również jedzą tego typu dania, ale zamiast tradycyjnego mleka krowiego używają mleka roślinnego. Wybór w sklepach jest ogromny - mleko ryżowe, migdałowe, sojowe czy owsiane. Każde smakuje nieco inaczej i posiada inne właściwości. Mleka roślinne są mniej kaloryczne, zdrowsze, a także są cennym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Zawierają dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzają się na diecie wegańskiej jako zamiennik tradycyjnego mleka.
Co na wegański obiad?
Podstawą diety wegańskiej są warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, a także orzechy i pestki. To daje wiele możliwości przygotowywania zdrowych i pysznych posiłków. Dobrze zbilansowany wegański posiłek może być pełnowartościowym daniem bogatym w wartości odżywcze. Idealnym pomysłem na obiad jest wegańskie curry z ciecierzycą. W tradycyjnej wersji zastępowana jest ona rybą lub mięsem. Do takiego dania dodajemy ciecierzycę z puszki, cebulę, pomidory, ryż, mleko kokosowe, curry oraz przyprawy. To niezwykle aromatyczne danie, które posmakuje każdemu. Kolejną propozycją są pyszne klopsiki z kalafiora, które przygotowuje się z dodatkiem kaszy jaglanej, cebuli i z dodatkiem ziół. Doskonale smakują w towarzystwie ziemniaków lub surówki. Pomysłów na wegański obiad jest wiele i z pewnością uda nam się znaleźć coś dla siebie. Dobrym pomysłem na początek przygody z dietą wegańską będzie catering dietetyczny Gdańsk. Możemy wybrać opcję dla wegan i cieszyć się świeżymi i pysznymi posiłkami każdego dnia, oszczędzając przy tym sporo czasu!
Co suplementować na diecie wegańskiej?
Stosując dietę wegańską, kluczowe jest suplementowanie witaminy B12, która występuje głównie w produktach zwierzęcych, jak jaja, mięso czy ryby. Ma ona zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania układu nerwowego, a jej niedobór może prowadzić do problemów z sercem i powikłań podczas ciąży. Innymi witaminami, które warto suplementować na diecie wegańskiej to witamina D, żelazo, cynk i Omega-3. Coraz bardziej popularne stają się także suplementy konopne, które są chętnie stosowane przez wegan i nie tylko. Posiadają wiele właściwości pozytywnie wpływających nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie.