Białe wino – charakterystyka

Białe wino – charakterystyka

Białe wino podobnie, jak czerwone zawiera właściwości prozdrowotne. Jest jednak od niego dużo lżejsze i bardziej aromatyczne. Ten popularny trunek, pasuje do wielu dań. Możemy go podawać do dania głównego oraz do deserów. Wytwarzany jest z jasnych odmian winogron, ale nie tylko.

Białe wino – korzyści dla zdrowia

Wino przyczynia się do redukcji ryzyka chorób serca, dzięki zawartych w nim przeciwutleniaczom zwiększa wydolność serca oraz nie dopuszcza do zatorów i zakrzepów w tętnicach, oraz żyłach. Białe wino bogate jest w takie składniki jak: żelazo, wapń, sód oraz wit. z grupy B. Alkohol w nim zawarty obniża ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori, a także zwiększa odporność. Dzięki zawartości fosforu wzmacnia kości. Pomaga wydalać z organizmu takie substancje jak amoniak, czy mocznik, co w znacznym stopniu zmniejsza szansę na zachorowanie na kamicę nerkową. Oprócz tego odmładza, dzięki przeciwutleniaczowi, jakim jest resweratrol, który stymuluje gen długowieczności.

Do jakich dań pasuje białe wino?

Najczęściej wino podaje się do obiadu, pasują one jednak również do deseru i kolacji, wszystko zależy od jego rodzaju. Kiedy właściwie dobierzemy trunek do potrawy, uwydatnimy jego właściwości oraz smak. Białe wino wytrawne idealnie komponuje się z białym mięsem, takim jak drób, owoce morza, smażone ryby, a także z serami i zimnymi przekąskami. Natomiast do ryb gotowanych i indyka doskonale pasuje wino białe półsłodkie. Stworzy również świetne połączenie z serem z niebieską pleśnią typu gorgonzola. Subtelny smak białego wina słodkiego można połączyć z deserami oraz owocami. Należy pamiętać, że alkohol podawany do deseru powinien różnić się od tego, który został podany do dania głównego.

Białe wino – inne zastosowanie

Oprócz tego, że białe wino jest znanym i cenionym trunkiem, można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie na jego bazie sosu. Najlepiej sprawdza się do duszenia białego mięsa, dzięki czemu zachowa ono swoją delikatność i kolor, a także zachwyci smakiem. Można je także wykorzystać do usunięcia plam z ubrań. Poradzi sobie z zabrudzeniami po czerwonym winie, a także tłuszczu. Dodatkowo usuwa osady z twardej wody i mydła. Poza tym właściwości wina sprawdzą się w ogrodzie. Dolanie go do kompostownika sprawi, że substancje w nim zawarte aktywują bakterie zawarte w glebie i w kompoście, co przyspieszy procesy gnilne. Tak tworzy się doskonała pożywka dla roślin, które będą rosły zdrowo i bujnie, a także będą bardziej odporne na niedogodne warunki.