Najpopularniejsze świąteczne wypieki

Święta Bożego Narodzenia w Polsce wiążą się z wieloma tradycjami. Poza spotkaniami w gronie najbliższych, wręczaniu prezentów czy ubieraniu choinki, na polskich stołach pojawiają się tradycyjne potrawy i wypieki. Które z nich są najbardziej popularne? Sprawdź!

Piernik

Zdecydowanie jednym z najbardziej popularnych ciast pojawiających się na Święta Bożego Narodzenia jest piernik. Przygotowanie cista rozpoczyna się nawet trzy tygodnie przed świętami i zostawia do leżakowania. Dzięki temu ciasto równomiernie przechodzi zapachem i aromatem korzennych przypraw. Wynika to z tego, że ciasto jest dość gęste i ciężko jest idealnie połączyć ze sobą wszystkie składniki podczas mieszania. Aby piernik wyszedł smaczny, potrzeba dobrej jakości składników, jak prawdziwe masło czy samodzielnie stworzona mieszanka przypraw korzennych. Do piernika sprawdzi się wiele dodatków. Możemy przełożyć ciasto powidłami śliwkowymi lub polać czekoladą i posypać migdałami. Wszystko zależy od tego, które z dodatków najbardziej nam odpowiadają. Piernik, zwłaszcza ten dojrzewający to dość wymagające ciasto. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, warto kupić gotowe. W tym przypadku świetnie sprawdzi się cukiernia online. Warszawa, Wrocław i wiele innych dużych miast w Polsce to miejsca, gdzie z pewnością znajdziemy tego typu cukiernię. Wystarczy odpowiednio wcześniej zamówić ciasta i cieszyć się pysznym piernikiem na święta!

Sernik

Kolejnym, bardzo popularnym ciastem, które pojawia się podczas Świąt Bożego Narodzenia jest oczywiście sernik. Sekret tego ciasta tkwi przede wszystkim w dobrej jakości serze. Najlepiej sprawdzi się tłusty lub półtłusty świeży twaróg, samodzielnie zmielony przez maszynkę. Bardzo ważny jest także spód ciasta - możemy go przygotować z biszkoptów czy ciastek korzennych. Dodatki są różnego, w zależności od konkretnego rodzaju sernika - czekolada, orzechy czy owoce. Idealnie przygotowany sernik, z dobrej jakości sera z pewnością posmakuje nam także bez żadnych dodatków.

Makowiec

Wśród świątecznych ciast nie może zabraknąć popularnego makowca. Najczęściej możemy spotkać makowca zawijanego. Sekretem udanego makowca jest masa, która składa się przede wszystkim z mielonego maku. Bardzo często do masy dodaje się także bakalie. W sklepach możemy znaleźć już gotowe masy makowe, ale lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej samodzielnie. Ciasto do makowca przygotowuje się z dodatkiem drożdży. Na wyrobione, rozwałkowane ciasto wykłada się masę makową, zawija i przygrywa całość papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciast po upieczeniu ma formę rolady. To tradycyjne i popularne ciasto ma wielu zwolenników i pojawia się niemalże na każdym polskim stole.